Kle deg riktig

Innerst
Det innerste laget du tar på deg har som hovedoppgave å holde deg varm og transportere fuktighet vekk fra kroppen. Det finnes to alternativer, enten undertøy i kunstfiber som suger opp svært lite fuktighet, og som transporterer fuktigheten vekk fra kroppen. Eller ull, som kan absorbere mye fuktighet uten at plagget virker vått, og som fremdeles beholder sin varmeisolerende evne. 

Isolerende mellomsjikt
- egnet både til lav aktivitet eller som rasteplagg. Her finnes det  to alternativer. Ull eller fleece.  Ull tar opp fuktighet og blir tyngre, mens fleece i kunstfiber har både isolerende og fuktighetsledende egenskaper. Fordelen med fleece er at den tørker raskere.

Ytterst
Det ytterste plagget skal være vindtett og fukttransporterende, samtidig er det en stor fordel at plagget også er vanntett.

Unngå bomull
-  som undertøy når du er ute i kaldt vær med hard fysisk belastning. Bomullen absorberer og akkumulerer svette nær huden, og når fuktigheten skal fordampe, vil den ta varmen direkte fra huden/kroppen og du vil bli kald. Bomullsplagg hindrer også  fukttransporten videre gjennom mellomlaget og det ytterste plagget.

www.spraek.no